Jablkový závin u nás nesmí na Vánoce chybět. Na príprvau potřebujeme: 280g hladké mouky, 80g obyčejného másla, 1 bílý jogurt, špetku soli Náplň: 1kg jablek, 1 vanilkový cukr, 2 čajové lžičky skořice (podle chuti), 4 krystalového cukru, trocha rozpuštěného másla Postup: Mouku, rozpuštěné máslo, jogurt a špetku soli smícháme a rukou vypracujeme hladké cesto.Rozdelíme ho na 2 časti.Každú část vyválíme tence na dobře pomoučeném doske.Pokvapkáme rozpuštěným maslom.Jablká i se slupkou nahrubo nastrouháme a rukama vytiskneme šťavu.Polovicu jablek poklademe na těsto směrem k dolnímu okraji, abychom zakryli asi jednu tretinu.Na jablka vysypeme balíček vanilkového cukru, posypeme skořicí, pokapeme rozpuštěným máslem a posypeme dvěma hrst krystalového cukru.Závin zkroutí, okraje těsta zahneme.Plech polijeme olejem, závin nan uložíme a polijeme rozpuštěným maslom.Pečieme při mírné teplotě dozlatista.Hotový závin posypeme moučkovým cukrem ...
|